Menu

Så skapades vårt skomode

Skor har använts av människan i alla tider, men hur har trenderna sett ut genom historien? De första skor som användes var enkla sandaler. I det gamla Egypten var det skorna som visade vilken ställning man hade i samhället och så har det varit i många kulturer efter det. Egyptierna använde sandaler av palmblad och trä. Mode från den här tiden använder vi fortfarande då både sandaler och flip-flops är populära på sommaren. Från romartiden har det hittats både sandaler, tofflor och stövlar av läder vilket kan förklara modet med gladiatorsandaler som har tagits upp i dagens mode och också används i historiska filmer som just Gladiator.

Medeltiden
Under Medeltiden var snabelskon högsta mode. De rikaste personerna hade också den längsta snabeln. Även om alla samhällsklasser senare använde snabel fortsatte längden att vara en viktig statussymbol. Med tanke på att den inte var så praktisk så har den heller inte slagit igenom i skomodet under vår tid.

Modeskon

Klackskor däremot användes från början endast av män. Solkungen Ludvig XIV gick till och med så långt att han endast tillät hovet bära skor med höga, röda klackar. Runt 1730 hade skor_fran_1700-_till_1960-talet_-_nordiska_museet_-_nma-0056302männen övergivit de högklackade skorna som hade börjat tas över mer av kvinnor. Tekniska innovationer som metallskruven gjorde att klacken inte kollapsade, vilket kan förklara dess fortsatta popularitet. De lårhöga snörskorna användes flitigt i England för att visa på kvinnors former och har fortsatt att användas inom vissa kretsar även i nutid. Stilettklacken däremot blev modern först i 50-talets Hollywood med filmstjärnor som Marilyn Monroe. I modern tid har just högklackat fått ett stort genomslag genom tv-serien Sex in the City då skomärken av högsta kvalité hamnat i fokus, som Jimmy Choo och Manolo Blahnik. Skor som alla kvinnor kanske inte kan bära men som innebär att du har ”koll” och vill se bra ut. Läs mer om skons historia i den här artikeln från Ystads Allehanda.

Alltsedan kardborrebandet uppfanns 1948 av en schweiziske ingenjör har dock mycket i vår skokultur handlat om enkla och bekväma skor att använda i vardagen. I takt med att konsumtionen ökat har vi idag också en mängd olika märken att välja bland.