Menu

Att tänka på när man ska köpa löparskor

När vi lämnar huset för att arbeta, handla eller träna så finns det alltid en sak som vi har med oss. I detta fall tänker jag varken på plånbok, mobiltelefon eller nycklar.. utan skor. Visst kan vi gå barfota på sommaren, men ytterst sällan när man ska iväg och göra något av ovanstående. I tillägg är det inte lämpligt att köra bil barfota eller i exempelvis flip-flops eller sandaler. Det är osmidigt och man får inte samma känsla. Skulle man dessutom råka ut för en olycka så kan man dömas för vårdslöshet i trafik på grund av olämpliga skor.

Den tid i livet då många har småbarn, blir det många köp av skor då barnen både växer snabbt och dessutom hoppar och leker så att skorna snabbt går sönder. Är man ofta ute och går med sitt barn så kan man skaffa en Bugaboo ståbräda som gör att ditt barn tycker det är mer underhållande att följa med på promenader, samtidigt som du har barnet tryggt stående framför dig.

När man tränar använder man i stort sett alltid ett par skor, undantag för en del kampsporter som exempelvis karate och taekwondo. Men annars har man fotbollsskor när man spelar fotboll, golfskor när man spelar golf, inneskor när man spelar handboll och brottningsskor när man brottas. Man

exponeras därför en hel del för olika skor i sin vardag. Många väljer även att motionera genom att ge sig ut i skogen och löpa eller jogga. Då behöver man ett par bra löparskor som ger bästa möjliga förutsättningar för att se till att löpningen inte belastar kroppen felaktigt. Det finns en uppsjö av märken och modeller att välja mellan och kvaliteten kan även den variera i samma omfång. Det gäller därför att vara vaksam på vilka skor man väljer och om du läser vidare i denna artikel ska du få lite hjälp längs vägen så att du kan välja rätt skor för din löpning.

Vilket underlag ska du springa på?

Olika underlag belastar fötter, knän och rygg på olika sätt, därför är det bra att ha ett par skor som är anpassade till det underlag du i huvudsak ska springa på. Springer du till största delen på asfalt kan det exempelvis vara bra att ha ett par skor med dämpning. Beroende på din kroppsvikt är även dämpning ytterst viktig för att minska belastningen på kroppen i varje stegisättning.

Hur ofta kommer du använda dina löparskor?

Saka du löpa flera gånger i veckan eller ska skorna bara användas då och då? Beroende på kvalitet, kan ett par skor slitas ganska snabbt. Ska du ut och springa flera gånger i veckan bör du därför satsa lite extra på kvalitet och lägga lite mer pengar på dina skor. Ska du springa mer sällan så kan det vara onödigt att behöva betala stora pengar för skorna.

Nu har du fått lite mer information om vad du ska tänka på när du ska köpa löparskor. Förhoppningsvis har det gett dig en lite bättre kontroll när du väljer ditt kommande par.