Menu

Arbetsskor

Det är viktigt att skydda sina fötter, oavsett vad man arbetar med. Det man har på fötterna bör vara bekvämt och inte ge skav. Arbetar man med tunga saker eller på ställen där spikar eller liknande kan ligga på marken, bör man dessutom ha skyddsskor på sig. Detta är ofta kravet på byggarbetsplatser och inom vissa yrkesområden. Dessa skor har tjocka sulor som skyddar om man trampar på en skruv eller spik, men även stålhätta som skyddar tårna om man tappar något tungt på foten.

Fotskyddet är viktigt

arbetsskor bör ingå i arbetskläder om man riskerar att skada fötterna i arbetet man utför. Anställs man av ett företag som arbetar inom byggbranschen eller andra yrken där man går och står mycket, samt riskerar att på andra sätt råka skada fötterna, bör skyddsskorna tillhandahållas av arbetsgivaren. Ett par bra skyddsskor är en ganska dyr investering, men de håller länge och kan rädda en hel fot från allvarliga skador eller till och med amputation om det vill sig riktigt illa. Skyddsskor kan även användas om man håller på med tunga djur som hästar eller kor. Om ett tungt djur trampar till på foten kan främst tårna råka ta stor skada. Detta kan förhindras om man använder skor med bra stålhätta.

Investera i skyddskläder

Som vi tidigare nämnt är skyddsskor en relativt dyr investering. Så är också fallet med de flesta andra skyddskläder som används inom arbete. Det är viktigare att satsa på skyddskläder än på företagsaktiviteter stockholm. Inom vissa yrkesområden är det krav på att skyddskläder ska användas och detta kan också vara reglerat av Arbetsmiljöverket. Följs inte dessa regler kan företaget som inte följer reglerna få böter eller till och med behöva stänga ner sin verksamhet till dess att bristerna är åtgärdade. Inom många fritidsaktiviteter, som till exempel ridning, har även skyddsskornas betydelse diskuterats. Många fotskador hade kunnat undvikas om rätt skor använts. Ett antal ridskolor har därför valt att införa vissa skokrav på anläggningen – till exempel förbud mot sandaler och olika former av träskor.