Menu

Köpa högklackat – att tänka på

Högklackade skor är för många både en välsignelse och en förbannelse – en välsignelse för att de kan förhöja en outfit och framhäva ens kvinnlighet, och en förbannelse för att de flesta bara klarar av att gå i högklackat i någon dryg timme innan smärtan börjar. Det finns nog inga högklackade skor som man aldrig får ont av, hur länge man än går i dem, men det finns vissa saker man kan tänka på när man ska köpa sitt nästa par högklackade skor för att man ska klara av att gå i dem betydligt längre än en timme utan något obehag.

Det första man ska tänka på är storleken. Många gör nämligen det misstaget att de köper för små skor, i tanken (eller förhoppningen) att de ska töja ut sig. Andra köper för stora skor för att de känns bekvämare för stunden. Båda misstagen medför sina problem: för små skor klämmer åt foten och kan orsaka skavsår, medan för stora skor gör att fötterna glider framåt i skon, vilket gör att all belastning hamnar på tårna. För att hitta rätt storlek ska man känna efter att tårna har plats att röra på sig, samtidigt som hälen når hela vägen bakåt i skon. Bäst passform ger de högklackade skor som har rundad tå, men om man föredrar utseendet på en spetsig klacksko ska man i alla fall se till att spetsen inte börjar gå inåt förrän efter dina tår gör det.

Självklart påverkar också själva klacken skons komfort; ju högre och smalare den är, desto större belastning hamnar på trampdynan av foten och desto större balans krävs för att gå i dem. Det är dock inte bara klackens höjd och tjocklek som spelar roll, utan också dess placering. Idealiskt ska klacken vara placerad rakt under hälbenet. Många klackskor har en klack som hamnar längst ut på foten, och detta gör att det blir svårare att hålla balansen på skon. Ju mer man får arbeta för att hålla balansen i skon, desto snabbare får man ont.womans-legs-887286_960_720

Det kan också vara värt pengarna att investera lite mer i sina högklackade skor än man gör i ett par lågklackade skor. Om man köper ett par dyrare klackskor medför det nämligen flera fördelar. Till att börja med är de dyrare skorna oftast gjorda av skinn istället för plast eller något annat konstmaterial. Skinn formar sig med tiden efter foten, vilket ökar komforten, och gör dessutom inte att foten svettas och svullnar upp, så som kan hända med skor i konstmaterial. En svullen fot gör naturligtvis att skon blir för liten, vilket skapar smärta. En dyrare sko har dessutom ofta en mer uppbyggd sula, vilket bidrar till att dämpa stötarna när man går och avbelastar trycket på trampdynan. Om du har hittat och provat ut det perfekta paret högklackade skor, men du gärna skulle vilja köpa dem lite billigare än i butik, ska du vänta tills det är Black Friday-REA, och gå in på Black-friday.se. Då kan du nämligen hitta erbjudanden från en mängd skobutiker online, där kanske just din sko finns till ett betydligt bättre pris.

Om man har tänkt på allt som står ovan, och ändå får ont av sina högklackade skor, är ett sista tips att inte fokusera så mycket på det som finns under sulan, utan det som finns ovanför. Ju mer stöd foten har ovanför, desto mindre behöver man spänna foten när man går, vilket minskar smärtan. En rem över fotens ovansida kan till exempel hjälpa betydligt, jämför med att gå i öppna pumps.