Menu

Trendigt med sportskor

Sedan några säsonger tillbaka har modevärlden präglats av sportiga trender när det gäller både skor och kläder. Ute i butikerna hittar vi sportiga plagg mitt bland de vanliga kollektionerna och

träningsskor är idag vardagsskor för vem som helst. Sportiga träningsplagg blir hur trendigt som helst med ett par snygga sneakers.

Gillar du att klä dig sportigt i vardagen? Här kommer tipsen på hur du skapar en sportig look med rätt skor. Vi ger dig även en kort bakgrund till träningsskon!

Trendigt att träna

Svenskarna har förmodligen aldrig varit så hängivna att motionera och träna som nu. Vi löptränar, går på gym, spelar bollsporter, åker skidor och kör tuffa styrkeprogram. Att även modet sakta men säkert blivit mer sportigt faller sig därmed också naturligt. Mer sportiga plagg efterfrågas och tillverkarna rättar sig efter detta.

Vi shoppar allt mer sportprylar och skor är ett av favoritplaggen när det gäller sportkategorin. Populära sportbutiker på nätet som gorilla sports erbjuder inte bara smarta träningsredskap utan även moderiktiga träningsplagg. Du som vill ge färg åt träningsgarderoben kan börja med att shoppa snygga leggings, coola t-shirts och tuffa träningsväskor. Med ett par schyssta sneakers till dina träningsplagg blir din slutliga look lika snygg i vardagen som på träningspasset!

Under höst och vinter kan det vara lite i det kyligaste laget att promenera med sneakers ute, men det finns alternativ som fungerar när det är snöfritt. Satsa på lite mer rejäla modeller under den kalla årstider som du sedan byter ut mot lättare varianter under vår och sommar.

Från löparsko till sneaker

Det var på 1800-talet som mer bekväma löparskor började tillverkas. Skorna blev till skillnad från de ursprungliga löparskorna betydligt mjukare. Den tidiga epokens träningsskor hade främst varit tillverkade av en lädersula med spikar. Ett brittiskt företag vid namn J.W. Foster and Sons var först med att tillverka mjuka löparskor. Du kanske bättre känner igen företages moderna namn; Reebok?

Sneaker är ett engelskt ord som vi idag även använder i Sverige. Ordet kommer från den första canvasskon som tillverkades i USA av U.S. Rubber Company på 1800-talet. Den mjuka canvasskon var så pass tyst att det var fullt möjligt att smyga sig på andra, därav det fyndiga namnet sneakers. Converse är så klart ett märke som till mycket präglar canvasskornas historia. Den bästsäljande modellen “All Stars” har i tider varit en av marknadens mest omtyckta sneaker.

Idag bär vi sneakers till vardags lika väl som till sport och idrott. Sneakers har definitivt bidragit till att göra modevärlden mer sportig och ledig. Några av historiens mest berömda stilikoner har också varit med och tagit sneakers från enbart den sportsliga scenen till att bli ett trendigt plagg. Marlon Brando och James Dean bar bland annat sneakers i flera av sina filmer i mitten av 1900-talet.

I takt med att sportföretagen som tillverkar sneakers lanserat samarbeten med stora idrottsstjärnor har användandet av sneakers ökat än mer. Adidas och Nike är några av marknadens största tillverkare av sneakers. Båda har genom åren varit representerade av stora idrottare som David Beckham och Messi för Adidas och Michael Jordan och Zlatan för Nike.