Menu

Skobutiker nu och då

“Skomakare, bliv vid din läst!” är ett gammalt, välkänt uttryck vars spridning vittnar om åldern hos yrket skomakare – ett av våra allra äldsta yrken. I alla tider har människor behövt skor på fötterna och för länge sedan såg butikerna där man köpte skor mycket annorlunda ut jämfört med de vi känner till idag. I många städer finns gator som heter exempelvis Skomakargränd, och hittar du en sådan gatstump betyder namnet att det för länge sedan var ett tillhåll för stadens skomakare, dit folket i byn kom för att lappa och laga, eller kanske köpa nya, skor, i utbyte mot exempelvis något kopparmynt, eller rentav en tjänst. Men fram till mitten av 1800-talet gick skomakarna fortfarande omkring från gård till gård med sina verktyg, och hjälpte folket som bodde där med sina tjänster. Det var inte förrän efter det som skomakerierna, där skor både lagades och såldes i större skala, började slå upp sina portar i socknarna och i städerna.

Anders Andersson – öppnade det första skomakeriet

Innan torparsonen och entreprenören Anders Andersson började sälja skor i så kallat parti, vilket betyder att man tillverkar en stor volym av varor för försäljning, var skomakarnas arbete mycket hårt, och mest på andras villkor. Skomakarna gick runt bland gårdar och hus, på jakt efter arbete hos folket som bodde där. Skomakarna fick släpa på tunga verktyg och visste aldrig var nästa lön skulle komma från, om den ens kom. Detta ändrade Anders Andersson på när han började sälja sina skor på en fast marknadsplats, med utgångspunkt i Kumla och i Örebro, i mitten av 1800-talet. I och med sitt beslut att börja med partihandel tog Anders det allra första steget mot skobutikerna som vi tänker oss dem idag, och lyckades med det som nog många skomakare längtat efter före honom: att få ägna sig åt det man älskar, fast med förbättrad ekonomisk säkerhet och en fast arbetsplats, utan att släpa på tunga väskor varje dag. Även om vägen dit var lång, tog Anders första steget. Att arbeta med skor är en dröm för många idag, och för den som tvekar kan säkert Anders Anderssons riskfyllda beslut på mitten av 1800-talet vara en källa till inspiration.

En dröm som går i uppfyllelse

Att få arbeta med det man älskar, sitt intresse, det är något att kämpa mot. Att få vakna på måndagsmorgonen och veta att dagen ska ägnas åt något självförverkligande, och inte åt att uppfylla någon annans dröm – det är en vardag som de flesta kan tänka sig, men inte alla lyckas uppnå. Allt för ofta fastnar vi i samma hjulspår och vågar inte ta klivet för att förverkliga framtidsdrömmarna. Kanske är det bristande självförtroende, kanske är det bekvämlighet. Eller så är det, som i de allra flesta fall, pengarna som saknas. Inte alla besitter kapitalet som krävs för att starta exempelvis en skobutik. Även om man gärna vill, finns de ekonomiska medlen inte där just nu, vilket får många att helt enkelt nöja sig trots att de skulle göra fantastiska jobb om de bara fick chansen. Genom finansieringsalternativet factoring kan drömmen dock i bli verklighet. Det finns flera plattformar som erbjuder tjänsten, som innebär friheter och möjligheter för exempelvis en blivande ägare av en skobutik.