Menu

Guide för skovård

Något som är viktigt och speciellt om du har investerat i lite dyrare skor av ett fint skomärke. Följer du skoguiden kommer dina skor ha en länge livslängd, samtidigt som de håller sig som nya under en lång tid. Vi delar med oss om några av de mest generella vårdtipsen och guidar dig till hur du kan ta hand om din och din familjs skor mer långsiktigt.

Tips och guide

När du har köpt nya skor ska du börja använda dem väldigt varsamt till en början. Gå med skorna några timmar, för det gör att skorna kan forma sig efter dina fötter sakta men säkert. Därefter låter du dem vara ett tag.

Skor behöver vila

För att skor ska må bättre bör du inte bära ett par skor mer än en dag och inte två eller flera dagar på rad. En perfekt grundregel är att ha skorna en dag och låta dem sedan vila två dagar. För det är nämligen så att människor svettas mycket varje dag, därför behöver skor få tid på sig att torka ut mellan gångerna du bär dem.

Skoblock

En fördel är att använda dig av skoblock. Genom att ha skoblock gör att skons form bibehålls och ser till att dra åt sig fukten. Blocken ska helst vara tillverkade av cederträ, för använder du skoblock av plast, så gör dem att fukten stängs inne. Plastblock gör på så vis mer skada än de gör nytta.

Slitage

För att undvika slitage på dina skor bör du använda dig av skohorn när du tar på dig dina skor. För om du försöker tvinga ner foten i skon eller med hjälp av ett finger, finns det risk att bakkappan på skorna blir förstörda. Något som också är viktigt är att lossa på skosnörena innan du ska ta på och av skorna. Detta gör att slitaget på dem minskas, samtidigt som det också gör att skorna får en längre livslängd.

Blöta skor

Ibland händer det att skorna blir blöta, då gäller det att försöka låta bli att torka dem direkt värme. Gör du det kan skinnet spricka mycket lättare. För att torka skorna, kan du stoppa i tidningspapper eller liknande i dem, för att på så vis suga upp den mesta av fukten. Sedan låter du skorna torka i rumstemperatur och därefter sätter du i skoblocken för att behålla formen på skorna. Du bör dessutom inte gå på vått underlag om du har lädersulor på dina skor. För det gör att sulan slits betydligt snabbar, om du jämför mot att går på ett torrt underlag.

Mer info

Vill du ha mer info om hur du ska sköta dina skor, hittar du det på nätet. Sök via en sökmotor, precis som om du skulle leta efter något på https://www.kampanjjakt.se/ eller någon liknade sajt. Enklare än så kan det inte bli!