Menu

Skor till barn – att tänka på

Något som förstagångsföräldrar snart blir varse om är att barn växer fort. Det är sannolikt något man har vetat om mer eller mindre undermedvetet redan tidigare (och säkert fått höra från sina vänner med barn eller sina egna föräldrar) men som inte riktigt har sjunkit in förrän man faktiskt är tvungen att köpa nya skor till sitt barn två gånger om året för att de växt ur sitt gamla par.

När man köper nya skor till sitt barn finns det flera saker som är viktiga att ha i åtanke för att köpet ska bli rätt, och man inte ska tvingas köpa nya skor ännu tidigare än man måste. Den kanske mest välkända principen är att man bör köpa skor som barnen kan växa i. Det många nya föräldrar inte inser är hur pass mycket större än barnets fot som skon faktiskt bör vara. Till att börja med bör alla barnskor ha minst 5 millimeters extra utrymme för att barnet ska kunna röra på foten ordentligt i skon – skor med mindre utrymme för tårna än så är för små. Utöver dessa 5 millimeter ska man sedan lägga till en växtmån på ungefär 1 centimeter eller 1,5 centimeter. Hur stor växtmånen ska vara beror lite på vilken typ av sko det handlar om – i en sandal med öppen tå räcker det med 1 centimeter, medan man i en vinterkänga kan ha en växtmån på upp till 2 centimeter. Anledningen till att man ska lämna så mycket utrymme är att barns fötter växer ryckvis, vilket betyder att deras fötter kan växa så mycket som 15 millimeter på ett halvår. Innan man vet ordet av har de med andra ord växt i skorna som var så stora när de köptes.

shoes-619526_960_720För att barnen inte ska gå runt med skor som deras fötter simmar i under de första månaderna kan det dock vara en bra idé att köpa till en skosula till skon. Då slipper barnen skoskav och andra obehag som en följd av att skon glappar.

Något annat som är viktigt att tänka på är att man inte ska lita på skostorleken när man köper skor åt sitt barn. Exakt hur stor en viss storlek är kan nämligen skilja sig från modell till modell, och från märke till märke, vilket betyder att ett par skor i en viss storlek inte nödvändigtvis sitter bra bara för att ett annat par i samma storlek gör det. Istället ska man alltid mäta barnets fot, och använda den siffran som utgångspunkt när man mäter skons innermått. Då kan man vara säker på att barnet har tillräckligt med utrymme för sina fötter. När man väl har provat ut en skomodell och hittat en storlek som passar barnet, finns det dock inget som hindrar att man köper skorna online istället för i butik. Det kan man nämligen spara åtskilliga hundralappar på. Du kan köpa både skor och barnkläder online på Kidsbrandstore.se.

Att mäta barnets fot är inte alltid det lättaste. I butiker som säljer barnskor har de ofta särskilda mätstickor, men man kan också göra det hemma genom att låta barnet stå på ett papper, men hälarna mot en vägg. Genom att dra ett streck vid den längsta fotens yttersta tåspets får man det mått som man ska utgå från när man köper nya skor åt sitt barn.