Menu

Klackskons historia

Ordet “klack” kommer från franskans claque, som betyder klappa, smälla. Många är vi nog också som känner igen det där klassiska klackskoljudet som är ett slags klappljud. Om du går i rätt takt så tycker de flesta att detta ljud ger en känsla av kvinnlighet och elegans. Det är också det som klackskor generellt förknippas med – kvinnlighet och elegans. Ett par riktigt snygga klackskor är ofta den perfekta accessoaren till festklänningen eller kavajen till en dag på kontoret.

Klackar – en omstridd skodonsdetalj

I dagsläget betraktas klackar som mode. En stilmedveten och feminin kvinna klär sig ofta och gärna i klackar. Såväl till vardags som till fest. Även vissa rörelser har anammat klackar som en slags symbol, se exempelvis det kristdemokratiska ungdomsförbundets (KDU) kampanj om “konservatism i klack” som fått stort genomslag bland unga kvinnor i 20-årsåldern. Samtidigt har det höjts röster från den feministiska rörelsen om att bärandet av klackar är att acceptera kvinnoförtrycket och ett bevis för att man underkastar sig samhällets mansnorm med ett objektifierande av kvinnor.

Har klackar alltid varit högsta mode?

Även om klackskor ibland har blivit omstritt för billiga politiska poäng, är klackskor fortsatt att betrakta som högsta mode idag. I västvärlden är det sällan du inte ser kvinnliga modeikoner och kändisar bära klackskor vid olika tillställningar. Men har klackar alltid varit mode? Har det någon gång betraktats som fritidskläder eller väldigt vardagligt snarare än festligt? När blev det en symbol för traditionell kvinnlighet och femininitet? Frågorna är många och klackskons historia är spännande och något överraskande.

Faktiskt har inte klackar och klackskor alltid varit något som förknippats med ett bejakande av kvinnlighet. Klackskon har en lång historia och har sitt ursprung under antiken. Under denna period använde egyptiska slaktare klackskor av praktiska skäl. De hade klackar på sina träskor för att komma upp och inte kladdas ner av allt blod och inälvor som låg på golvet i slakterilokalerna. Senare i historien användes även klackar av mongoliska ryttare för att klacken gjorde det lättare för dem att hålla fast foten i stigbygeln.

Det var först i och med den franska drottningen Katarina av Medici som klackskor började ses som del av en kvinnlig utstyrsel. När hon 1533 gifte sig med dåvarande hertigen av Orléans bär hon skor med klackar, vilket sedan gav upphov till ett nytt klackmode bland kvinnor som lever kvar än idag. Under 1600- och 1700-talen var klackskor även något som användes av män i de högre klasserna, särskilt i Frankrike. Klackskor blev en stark symbol för att man tillhörde överklassen i samhället och särskilt exklusivt var det att bära röda klackar. Just röda klackar var sedan förbjudna en tid efter den franska revolutionen 1789 eftersom de ansågs representera delar av det etablissemang som revolutionen kämpat för att krossa. Ungefär samtidigt som detta slutade klackskor vara något som bars av män utan blev med tiden en typisk kvinnlig detalj.